Tuning & Remap – Kmaps

Tuning & Remap – Kmaps



Verkrijgbaar in onze webshop!

Haal meer uit je K-series motor!

Wij bieden ook dé K-series motor re-map specialist aan van de UK, Kmaps.

Wat is Kmaps?
Het bedrijf is opgericht door Mark Stacey. Mark was bij MG Rover verantwoordelijk voor het ontwikkelen en testen van de K-series motoren. Hij is gespecialiseerd in de software van de ECU welke hij dan ook heeft geschreven. Na het faillissement van MG Rover heeft Mark Kmaps opgericht.

Door de unieke expertise van Mark is Kmaps een gevestigde naam in de K-series tuning-wereld. Chris Flanagan is eveneens verbonden aan Kmaps. Hij is een ervaren MG Rover technicus die zich meer op de mechanische aspecten richt. Samen kunnen ze de ultieme race MG voor je bouwen.


Re-mappen
Het is een betrekkelijk goedkope manier om veilig meer vermogen uit de motor te halen, zonder dat mechanische aanpassingen nodig zijn en zonder dat de motor te zwaar wordt belast.

Re-mappen is alleen mogelijk bij motoren die zijn uitgerust met een mems 3.0 ECU. Deze zijn gebruikt vanaf tweede helft 2000 en zijn te herkennen aan hun wigvorm.

Bij de mems 3.0 zijn de bobines direct op het kleppendeksel gemonteerd en worden afgedekt door een zwarte kunststof kap (zie foto). Er zijn dus geen bougiekabels zichtbaar. Op de ECU zit een label met daarop het onderdeelnummer, bij een MEMS 3.0 begint deze met NNN gevolgd door 6 cijfers, de voorgangers beginnen met MKC.


Tijdens de re-map wordt de fabriekssoftware in de ECU vervangen door een geoptimaliseerde versie. Nu zul je je afvragen waarom heeft MG-Rover dat zelf niet gedaan? Dat heeft een aantal redenen;

  1. De belangrijkste is dat de fabriekssoftware in alle omstandigheden optimaal moet presteren. Dus bewijze van spreken ook in de woestijn bij + 50c of op de noordpool bij – 30c.
  2. Verder moet er wereldwijd aan verschillende emissie eisen worden voldaan. Zo wordt er bijvoorbeeld extra benzine ingespoten om er zeker van te zijn dat de katalysator onder alle omstandigheden goed werkt.
  3. Tevens is niet overal de benzine van een constante optimale kwaliteit, een factor waar de MEMS mee overweg moet kunnen.
  4. Bovendien bouwde MG-Rover een behoorlijke veiligheidsmarge in om garantieclaims te voorkomen.
  5. Een andere beperking die de marketingafdeling van MG-Rover Mark
    oplegde was dat het vermogen van de 4 cilinder K4-16 series niet te dicht bij de K4-VVC de K4-Turbo of KV-6 motoren mocht liggen. De motoren zijn dus bewust wat afgeknepen, niet alleen in vermogen, maar ook in maximaal toerental.

De standaard software is dus een groot compromis. Door alleen rekening te houden met de Europese omstandigheden en de grenzen iets meer op te zoeken kan er veilig aanzienlijk meer vermogen uit de motor gehaald worden.

Doordat de voorgaande beperkingen bij een re-map niet meer relevant zijn, kan de software helemaal geoptimaliseerd worden en dat is wat Kmaps dus doet. Afhankelijk van de conditie van de motor wordt hiermee ca 10% vermogenswinst gehaald. Maar belangrijker nog, het koppel stijgt en ook vooral de gasresponse wordt veel beter. Door een optimaler rendement daalt het benzineverbruik met ca 10%.

Optioneel is het mogelijk om het maximaal toerental te verhogen naar 7.200 toeren (115 & 135) of bij een VVC (160) naar 7.450 toeren. Tenslotte zijn plofjes in de uitlaat bij het loslaten van het gas mogelijk. De motor blijft uiteraard voldoen aan de APK eisen.

Voor de MG’s met een CVT automaat heeft Kmaps een aangepaste Re-map. Het vermogen en maximaal toerental stijgt nauwelijks omdat de automaat hier niet tegen bestand is, maar de gasresponse en koppel wordt veel beter, waardoor de auto veel lekkerder rijdt, aldus Mark.

Zijn er dan geen beperkingen? Ja, toch wel. Door het toegenomen vermogen is het rustig warm rijden, d.w.z. tot de motorolie op bedrijfstemperatuur is, nog belangrijker geworden. Doordat de motor wordt afgestemd op Europese omstandigheden kunnen de prestaties onder extreme klimaatomstandigheden minder zijn. Wij hebben hiervan nooit hinder ondervonden. De plofjes in de uitlaat komen vooral tot hun recht in combinatie met een sportuitlaat, erg leuk zonder ordinair te worden. Het is dus niet zo dat bij het starten van de motor de ramen van je woning in de sponningen staan te klapperen. Nee, het is precies genoeg om met een grote glimlach door tunneltjes te rijden en een beetje met je gas te spelen.

Bij het re-mappen wordt gebruik gemaakt van een ruilsysteem. Je krijgt dus een ECU van een andere MG met daarin nieuwe software. De identiteit (VIN) staat ook in de ECU van de auto opgeslagen op speciaal verzoek van ons zal Mark deze ook vervangen door de VIN die bij de auto hoort, zodat het zo origineel mogelijk blijft. Voor de echte puristen onder ons is het eveneens mogelijk om de originele ECU te behouden, zodat deze altijd weer teruggezet kan worden en daarmee weer helemaal origineel is.

Re-map actie

Klinkt allemaal erg leuk zo’n re-map. Maar ook wel een dingetje als je weinig technisch inzicht hebt of niet zelf aan je MG wilt sleutelen. De ECU moet namelijk gewisseld worden en opnieuw ingeleerd met het alarm. Daarnaast kost het ook nog wel een paar euro en zit de leverancier in Engeland. Zelf zijn we voor de eerst re-map naar Engeland gegaan om daar de ECU te laten omwisselen. Inmiddels hebben we de wissel al vaak uitgevoerd. We kunnen ons dus voorstellen dat dit best een drempel kan zijn.

We bieden een ge-mapte ECU aan voor:

  • € 305,– incl montage bij inruil van de bestaande ECU
  • € 405,– incl montage bij behoud van de bestaande ECU

Mocht je de ECU liever zelf installeren, dan sturen we deze naar je toe en vervalt uiteraard de montageservice. Eventuele garantie wordt rechtstreeks door K-maps verzorgd.

Bovenstaande geldt onder voorbehoud van de gevolgen van de Brexit. Mogelijk wordt hierdoor het transport vertraagd of zijn er andere onvoorziene omstandigheden. Mocht dit leiden tot extra kosten dan zijn we genoodzaakt deze door te berekenen.