MG EHS: Biedt deze auto het beste van twee werelden?
De autotester van het Youtube-kanaal Bright, Rutger Middendorp, reed drie weken in de MG EHS, een plug-in hybride die flink groter is dan zijn volledig elektrische broertje MG ZS EV. Wat zijn de plus- en minpunten van deze hybride?
De MG ZS EV is de goedkoopste elektrische SUV die je kunt kopen. Ruim genoeg voor vier volwassenen en met een bereik dat voor de meeste mensen zeker genoeg zal zijn. Voor de iets nieuwere en iets grotere MG EHS koos het merk gek genoeg voor een plug-in hybride aandrijflijn. Een benzinemotor van 1,5 liter cilinderinhoud en een elektromotor met een kleine batterij die 50 kilometer bereik geeft. Op papier ’the best of both worlds’ als het om aandrijving gaat. Maar is dat ook zo?
Voordat we het over die aandrijflijn gaan hebben, eerst de andere verschillen met de ZS EV. De MG EHS is mooier vormgegeven. Hij heeft nog steeds veel weg van andere auto’s (Renault Kadjar, Mercedes GLA) maar alles bij elkaar is het een fraaie kar om te zien. Ook het interieur voelt luxer dan dat in de ZS EV. De airco is nu een volledige climate control, maar het navigatiesysteem is nog even traag. Dat doet wel af aan de “premium experience”. Ook wilde mijn CarPlay regelmatig niet aan. Dat hoeft trouwens niet aan de MG te liggen, ook in de Porsche Taycan ging het niet altijd foutloos.
Het dashboard is prachtig vormgegeven, de graphics op het scherm ook. De bediening is eenvoudig onder de knie te krijgen. Het is een fijne plek om te zitten. De stoel kan echter niet erg ver omlaag en de spiegel hangt mij dus altijd recht voor het gezicht, waardoor ik bij afslagen steeds onder de spiegel door moet turen. Verre van ideaal. Check bij een proefrit dus zeker hoe je zicht is als de stoel op jouw lijf is afgesteld.
Als de auto volledig elektrisch rijdt heb je nog meer dan genoeg power om vlot op te trekken en is de auto aangenaam stil. Het vervelende is dat bij de temperaturen van de laatste tijd de benzinemotor bijna standaard bijschakelt om de verwarming op temperatuur te krijgen.
Echt elektrisch rijden was er alleen in de middag op warmere dagen bij. Gemiddeld kom ik dus uit op een verbruik van tussen de 5 en 6 liter per 100 kilometer en dat vind ik voor een plug-in hybride die zelden gebruikt wordt op stukken verder dan zijn elektrische actieradius onder de maat.
Voor 35.000 euro vind je niets van dit formaat dat zo rijk is uitgerust en zo ver elektrisch kan rijden. Een Ford Kuga plug in hybride begint bij 38K en heeft aanzienlijk minder speelgoed standaard. Maar de prijs betekent ook dat je met een aantal tekortkomingen moet leren leven.
Bron: RTL Nieuws