Tuning & Remap – SAWS

Tuning & Remap – SAWS

Language: NL | EN | DENu verkrijgbaar via onze webshop!

Wij bieden u ook de bekende tuning remap van Saws aan, als enige aan deze kant van de zee. Saws houdt zich al vele jaren bezig met tuning van MG & Rovers icm MEMS. En met succes!

Tot nu toe moest de MEMS opgestuurd naar Engeland, met tijd en alle risico’s van dien. Maar dat is verleden tijd! Wij kunnen de officiële Saws remap programmeren vanaf onze werkplaats in Herkenbosch!

Ons team past de manier aan waarop uw auto rijdt en reageert door de software in de ECU aan te passen via de OBD-poort. Wanneer een auto de fabriek verlaat, heeft deze een generieke mapping die op alle modellen past, voor een breed scala aan rijstijlen. Het doel van een aangepaste remap is om de rijervaring te personaliseren naar eigen smaak.

Dit wordt gedaan door het aanpassen van: paardenkracht, volledig / gedeeltelijk gasklepkoppel, stationair stabiliteit, gasrespons, toerentallimiet, brandstofverbruik, of het toevoegen van burble / pop (knallen in de uitlaat zoals o.a. BMW en Jaguar dit ook heeft).
Het is ook noodzakelijk om de software van de ECU bij te werken om eventuele hardware wijzigingen op te nemen, zoals nokken en uitlaatverbeteringen. Al deze functies zijn beschikbaar en kunnen naar wens worden aangepast.

Om teleurstellingen bij aankopen via de webshop te voorkomen zullen wij in de ECU de startblokkering opheffen. Zo is de aangepaste ECU zeer eenvoudig om te wisselen en werkt direct in uw auto! Indien u de startblokkering toch geactiveerd wilt hebben kan dat altijd, kom dan langs in onze werkplaats! Wij hebben alle apparatuur om de de startblokkering weer te koppelen met de ECU. Het alarm blijft overigens gewoon functioneren.

Bij de F en TF zijn er verschillende typen motoren en ECU’s, hieronder een overzicht en de mogelijkheden!

MEMS 3 ECU

160 – 1.8 VVC
Deze motoren variëren veel af-fabriek, dus het is moeilijk om een definitief vermogenscijfer te geven, omdat het afhankelijk is van het vermogen waarmee ze beginnen. Ze krijgen echter over het algemeen 12-15 PK en ongeveer 15Nm koppel erbij. Het onderstaande voorbeeld toont resultaten voor en na met een toename van 12 pk en 13,5Nm, waardoor het totaal op 172 pk komt.
In deze remap hebben we ons gericht op het vergroten van het koppel over het hele toerenbereik in plaats van op het piekvermogen. Dit komt omdat koppel merkbaarder is tijdens het rijden, waardoor de auto het extra vermogen heeft om weg te trekken in elk deel van het toerentalbereik. Deze vermogenswinst heeft een lichte efficiëntieverhoging gegeven en levert dus ook een iets beter brandstrofverbruik op.
We kunnen ook functies toevoegen zoals verhoogde toerenbegrenzer (7.500tpm) over de standaard 7.250tpm.

135 – 1.8 (met standaard nokkenassen)

De TF135-engine werd door MG-Rover in een zeer gedempte vorm uitgebracht voor marketingdoeleinden. Als zodanig kan de SAWS Tuning-remap met deze motor een extra 15-20 pk ontgrendelen.

We raden aan de einddemper te wijzigen in een sportievere versie, omdat de OEM / goedkope aftermarket-versies restrictief kunnen zijn.

Van 135 pk naar bijna 150 pk!

We kunnen ook de toerentalbegrenzer veilig verhogen van 7000 rpm tot 7200 rpm en optionele overrun-burbles / pops toevoegen om aan de eisen van de klant te voldoen.

Deze auto’s profiteren van de toename van het koppel, omdat ze, vanwege de aard van nokken met hoge lift, een laag vermogen hebben lager in het toerentalbereik. De remap zorgt ervoor dat de auto sneller aanvoelt zonder hem naar de rode lijn te hoeven duwen. De nokken kunnen bij sommige auto’s ook een niet-lineaire gasrespons veroorzaken, we kunnen dit indien nodig ook gladstrijken.

De beperkende vermogensfactor op de TF135 is de cilinderkop en kleppen, die beperkt tot ongeveer 145-155 pk. Met grotere kleppen en poorten (bijvoorbeeld een VVC cilinderkop) kunnen deze 165-175 pk draaien.

120 – 1.8
De MEMS3 120pk-motor kan resultaten van ongeveer 12-16 pk laten zien, samen met een scherpere gasrespons, verhoogde toerentalbegrenzer tot 7200 rpm (en optionele burbles / pops).
Hoewel de nokkenassen niet agressief genoeg zijn om grote vermogensstijgingen mogelijk te maken, zien deze motoren nog steeds een gezonde boost voor koppel en vermogen, zowel bij volgas als bij gedeeltelijk gas, waardoor deze veel gemakkelijker te berijden zijn.

De grafiek laat zien dat het vermogen bij de standaard motor begint af te vlakken aan de bovenkant van het toerentalbereik, maar met de remap blijft dit vermogen gewoon klimmen.

115 – 1.6
De 115 heeft de potentie om rond de 8 pk extra te leveren, een scherpere gasrespons en opties zoals een verhoogde toerentalbegrenzer tot 7200 rpm (en eventueel overbelaste burbles / pops).

Modificaties met betrekking tot het luchtfilter geven nog iets betere resultaten.

MEMS 1.9

120 – 1.8
Deze ECU werd lange tijd beschouwd als niet mogelijk om te tunen, maar SAWS heeft het ontwikkelingswerk gedaan om een nieuwe kaart voor deze ECU te maken. Meestal zien we 8-10 pk toename voor deze ECU’s, met koppelverhogingen over het gehele toerentalbereik.
De gasrespons wordt ook scherper, wat bijdraagt aan het sportieve karakter van de auto en er is ook een lichte verbetering van het brandstofverbruik.
Vanwege de leeftijd van deze ECU zijn niet alle functies beschikbaar voor wijziging. Dit betekent dat er geen burble kan worden toegevoegd en dat de toerentalbegrenzer niet kan worden verhoogd. Daarom is deze remap goedkoper dan de latere modellen (MEMS 2J / 3).

MEMS 2j

143 – 1.8 (VVC)
De MEMS 2j is een ECU die wordt gebruikt in de MG-F VVC mk1, Rover 200, Rover BRM en 200 VI.

De geheugenopslag voor deze ECU bevindt zich op een PROM-chip. Dit betekent dat het een flash-chip is, oftewel dat deze niet herschrijfbaar is.
De volgende 5 stappen zijn hoe we de auto remappen:

  1. De geheugenchip van de ECU wordt los gesoldeerd
  2. Het bestand van deze chip wordt uitgelezen
  3. Het bestand wordt aangepast met de benodigde wijzigingen.
  4. Dit gewijzigde bestand wordt op een nieuwe, lege chip geplaatst
  5. De nieuwe chip wordt weer op de printplaat gesoldeerd.

Dit proces van remappen is gecompliceerder dan bij andere ECU’s, maar het is de resultaten zeker waard. Het is ook een aanzienlijke goedkopere manier om deze ECU’s te upgraden in plaats van een Piggyback ECU te gebruiken of de auto om te bouwen naar MEM’s 3. Dit is door andere bedrijven geclassificeerd als een niet-toewijsbare ECU. SAWS heeft de research en ontwikkeling gedaan die nodig is om dit toch mogelijk te maken.

We geloven dat de resultaten voor zich spreken. Vermogens van 176 pk zijn al bereikt. Dit werd onafhankelijk geverifieerd door een klant. We verhogen ook het koppel over het gehele toerentalbereik (en voegen naar wens pop en bang toe). De toerentalbegrenzer kan ook worden verhoogd tot 7.500 rpm om u extra ruimte te geven tussen het schakelen. Er is ook verbetering van het brandstofverbruik en de gasrespons is veel scherper.