MG F Cheetah; Supercharged – Supersnel – Superspeciaal!

MG F Cheetah; Supercharged – Supersnel – Superspeciaal!

Iedere liefhebber van de MF F / TF heeft er vast al eens van gehoord; de MG F Cheetah! De eerste supercharged MGF ooit gebouwd door SP Performance (Stephen Palmer Performance). De introductie was als volgt: “Bij SP hebben we het echt, echt gedaan! We hebben ’s WERELDS EERSTE SUPERCHARGED MGF gebouwd – De CHEETAH! ! Het is de auto waar elke bestuurder van droomt!

SP Performance wilde iets heel bijzonders realiseren – een gedurfd en riskant plan: een echte high performance MGF bouwen, onder een nieuw submerk genaamd “Cheetah”.

Tegen de tijd van de lancering van de Cheetah, op de Autosport-show van januari in 1998, was Stephen Palmer één van de meest succesvolle MG-dealers in het land geworden. Klanten wilden graag een bijzondere auto, Stephan Palmer ondernam actie en SP Performance werd geboren. De standaard MG F klinkt te stil en heeft meer een sportwagengeluid nodig. SP zelf had geen ervaring met fabriceren, dus zochten ze in plaats daarvan naar samenwerkingen met andere bedrijven met de vaardigheden die nodig zijn om hun ideeën uit te voeren. Zo kwamen ze onder andere uit bij Milltek – een zeer gerenommeerd after-market uitlaatfabrikant. Maar daar bleef het natuurlijk niet bij; hogere prestaties en een andere uiterlijk moesten de F naar het hoogst haalbare tillen.

Project Cheetah – de doelstellingen:

Meer vermogen uit een motor halen kan natuurlijk op meer dan één manier. Vanaf het begin was SP Performance op zoek naar een aanzienlijke vermogenswinst, maar ze wilden dat de auto gemakkelijk bestuurbaar bleef en compatible bleef met “Testbook”, de diagnostische onderhoudssoftware van MG-Rover. Dit sloot onmiddellijk een conventionele, normaal aangezogen, afgestemde motor met zijn piekvermogenslevering uit, en er kon geen andere ECU gebruikt worden (die niet diagnostisch compatibel zou zijn en een integratieprobleem zou opleveren met het standaard montagealarm en immobilisatiesysteem).

Dus er moest een systeem komen om de gewone K-series motoreen flinke upgarde te geven. SP nam contact op met één van de grootste turbo-specialisten van het VK – Turbo Technics uit Northampton. Een turbo heeft echter twee nadelen. Eén daarvan is gasrespons – (het turbo-gat), de auto voelt eerst wat traag, voordat het vermogen er is. Een goede turbo-installatie kan deze vertraging grotendeels verbeteren, maar het is logisch dat een turbo nooit de scherpe reacties van een normaal aangezogen motor zal hebben.

Het andere nadeel is nog kritischer voor de MGF; hitte. Een turbocompressor wordt extreem heet en onder de motorkap stijgen de temperaturen als gevolg. Dit wordt een echt probleem wanneer de motor, zoals die in de MGF, zich in een gesloten stalen doos in het midden van de auto bevindt met weinig luchtstroom om de overtollige warmte te ventileren.

Maar Turbo Technics had een antwoord: een gemodificeerde turbocompressor; de Rotrex Supercharger.

Het mooie van het systeem is directe (re)actie vanuit elke toerental en geen toename van de hitte door een turbo. De ideale eigenschappen voor het gewenste MGF-pakket en dus besloot SP om hun Cheetah met een compressor uit te rusten.

Met een extra ECU die een extra paar brandstofinjectoren controleren om de toegenomen honger van de motor naar lucht en brandstof te dekken, behield de conversie de standaard ECU van de auto. Dit was goed nieuws: de standaard startblokkering blijft operationeel, de orginele ECU hoeft niet te worden aangepast waardoor de auto door elke MG-Roverdealer / servicepunt onderhouden kan worden.

Het slechte nieuws waren de kosten: de Turbo Technics-kit verhoogde de prijs met een slordige £ 5000,00 aan de prijs van een nieuwe MGF. Zouden kopers bereid zijn zoveel te betalen voor een auto die er standaard uitzag? Dan moet er ook wat aan het uiterlijk gebeuren. SP nam contact op met Krafthaus, een in Midlands gevestigd bedrijf welke ook voor Bentley en Jaguar enkele succesvolle projecten had gedaan.

De stylisten van Krafthaus hebben hard gewerkt om een ​​stijlvolle en onderscheidende opschroefbare stylingkit te produceren, met wielkastverbredingen en een over het algemeen gespierder en agressievere uiterlijk. Het valt moeilijk te ontkennen dat ze hierin zijn geslaagd. Als laatste werden de velgen aangepast, de standaard 15-inch wielen zagen er een beetje nietig uit onder die verbrede wielkasten. SP koos voor een set AZEV 17-inch lichtmetalen velgen die het uiterlijk van de auto subtiel verbeterde en de Cheetah’s unieke uitstraling compleet maakt.

Het gewenste uiterlijk was bijna bereikt. Maar geen enkel zichzelf respecterende autotuner kan niet zonder speciale badges – en SP was niet anders.

Maar SP ging nog een stap verder dan de meeste – ze ontwierpen een nieuwe inleg voor het instrumentarium met een paar ‘Cheetah-ogen’ op een groene achtergrond!

Het zorgt zeker voor een verrassend en uniek kenmerk!

Hoe zit het met het chassis en de remmen? Daar zijn de veranderingen eigenlijk verrassend bescheiden. Standaard remschijven (240 mm) werden behouden, en deze werden gekoppeld aan Mintex-remblokken – die een grotere weerstand bieden tegen vervaging in vergelijking met de standaard opzet. De schokdempers bleven standaard, wel werden de hydragas-bollen gewijzigd voor de Cheetah (met als voorbeeld de de Franse MGF Race-serie), deze boden een stijvere vering en stevigere demping. Afgezien van een paar andere kleine details, werd besloten om de Cheetah daarmee uit te rusten.

Hobbels op de weg

SP Performance had nu een zeer gedurfd en ambitieus product te verkopen. Helaas dreef de Cheetah ze naar een markt waar het verkoopteam onbekend mee was. Het is onduidelijk hoeveel SP Cheetahs precies werden gebouwd met bovenstaande specificaties, het schijnen er slechts vijf te zijn die volgens de volledige specificaties zijn gebouwd.

Klanten die door de styling werden afgeschrikt, konden ook alleen de motoraanpassingen kopen. Er zijn een aantal auto’s op deze manier verkocht of omgebouwd – alleen al de Supercharger-installatie kostte een oogverblindende £ 5600,00.

SP Performance bleef twee jaar hard werken om hun unieke creatie te verkopen. Tijdens de vele shows die het bedrijf bijwoonde, was er geen twijfel dat de auto veel aandacht kreeg, maar keer op keer vormden de kosten de belangrijkste belemmering voor een grotere verkoop. MG-kopers hadden een drempel waarvoor ze bereid waren een aangepast MGF te kopen, £ 30.000 overschreed die limiet ruimschoots.

Conclusie

Wat vinden we van de Cheetah? Je kunt niet ontkennen dat het een zeer speciale uitvoering is van de MG F. En het heeft een wijze les; een roadster moet wel betaalbaar en bereikbaar blijven voor het grote publiek. Enig in zijn soort dus, met een unieke uitstraling! Dat zorgt er wel voor dat deze uitvoeringen zeer gelimiteerd zijn en daardoor gewild bij echte liefhebbers.

Youtube Old Top Gear – MGF Cheetah


Het originele persbericht van SP Performance, circa september 1998:

At SP we have really, really done it! We’ve gone and built the WORLD’S FIRST SUPERCHARGED MGF – THE CHEETAH!!
It’s the car that every driver dreams about. It has:

STUNNING LOOKS!!
The world famous automotive designer’s KRAFTHAUS have restyled and enhanced the curvaceous MGF, revealing an aggressive, lower and wider stance. Masculine! Poised for Action!

AWESOME POWER!!
200 bhp is produced by the forced induction Rotrex Supercharger developed specifically for the CHEETAH by Turbo Technics. Check out the Cheetah’s Full Specification

 • 0-60 in 5.5 secs
 • 0-100 in 12.9 secs
 • Max Speed = 150mph (limited)

SP Performance exhaust system that sounds great and provides a 12% power increase @ 5,000rpm, over the standard mild steel system.

ULTIMATE HANDLING!!
Hydrogas Special Race Suspension to optimise handling, reducing roll & pitch sensitivity under braking – all without compromising ride quality.

Maximum Braking with competition discs, Mintex high-friction anti-fade brake pads & Bosch ABS system. This monster combination gives the driver complete control in harnessing the power of the Cheetah.

Beautiful 17″ 5 spoke AZEV’s come fitted with Ultra Low Profile A520 Yokohama’s (215/40/17-front 215/45/17-rear)

The SP Performance Cheetah has been created to convert the car that everyone always wanted into a car every MGF owner dreams about. The Cheetah specification has developed to deliver ultimate drivability, let us prove it to you by taking a test drive!

Price £29,500 inc VAT. – The Affordable Supercar!

MGF BODYSTYLING
SP0001 – Electric Mirrors
SP0021 – Body-colour coding (de-chroming)
SP0022 – Colour coded screen pillars
SP0023 – Stainless mesh bumper/grille
SP0024 – Tow Bar
SP0025 – Hard top with integral rear spoiler

CHEETAH BODYSTYLING
SP0003 – Front Bumpers
SP0004 – Rear Bumpers
SP0026 – Side sills/Wheel arches
SP0002 – Front splitter
SP0005 – Bumper ellipsoid fog lights
SP0006 – Bumper driving lamps

Yokohama tyres, AEZ & TSW wheels

MGF BODYSTYLING
SP0015 – Quick change gear lever
SP0020 – Electric boot release

LEATHER TRIM
SP0016 – Seats
SP0017 – Gaiters
SP0018 – Door pods
SP0019 – Hood cover
SP0032 – Centre console

CHROME ACCESSORIES
SP0029 – Ashtray
SP0030 – Cigar lighter
SP0031 – Handbrake button

CENTRIFUGAL SUPERCHARGER!!
Turn in, clip the apex and squeeze the throttle – dial in opposite lock and revel in a gloriously progressive power slide. Yes, the SP Performance blown MGF is staggeringly quick, but raw power is nothing without control.
A brand new advanced design of supercharger, mated to either a 1.8MPi or VVC K-series engine, delivers a deeply impressive 190 or 215 bhp respectively. The smooth, yet instant power delivery complements the MGF package like nothing else. Work that superb MGF chassis and explore the limits of adhesion – in total control.
Click here for further details.

ONLY £4750

The GT SP Performance exhaust system, a further addition to the range to complement the popular Super Sport, has been developed to meet the needs of our more conservative MGF enthusiasts. This is, undoubtedly, for the driver that prefers a slightly more refined exhaust note, but still wants to stand out from the crowd with a piece of engineering that looks stunning.

 • POWER GAINS OF 9 BHP @ 4,500 RPM
 • FLEXIBILITY THROUGHOUT THE REV RANGE
 • A VERY REFINED SOUND

ONLY £395 £295 inc. VAT
Special Price for October!

The enormously popular Super Sport exhaust, offers you the ultimate race bred system for the road. A truly evocative sound with the phenomenal power gains and the stamp of Milltek Sport, quality engineering.

 • A STAGGERING ADDITIONAL 13 BHP @ 5,000 RPM, REPRESENTING A 12% POWER INCREASE
 • IMPROVED THROTTLE RESPONSE
 • DTM STYLE TAIL PIPES

ONLY £395 £295 inc. VAT
Special Price for October!

 

EXTRA PERFORMANCE COMPONENTS:

 • SP0027 – CHEETAH SUPERCHARGER AS A COMPLETE KIT
 • SP0010 – ENGINE MANAGEMENT UNIT, VVC only (SP Perf ECU’s)
 • SP0011 – ENGINE MANAGEMENT UNIT, 1.8i only (SP Perf ECU’s)
 • SP0028 – CHEETAH UPRATED SUSPENSION
 • SP0028 – CHEETAH UPRATED BRAKES
 • SP0009 – PERFORMANCE ENGINE AIR INTAKE

Autosport Show, January 1998
Stephen Palmer Ltd. trading as S P Performance. of Long Eaton, Nottingham sprang a suprise with their 150mph Cheetah MGF “supercar”, set to do 0-60 in 5.5 seconds with its Turbo Technics Rotrex supercharger. Suspension is uprated as used in the French multi discipline series, brakes are competition spec. with ABS by Bosch, and the wheels are 17″ with A520 Yokohama 215/40 tyres on the front and 215/45s on the back. The body styling is by Krafthaus, giving the low, aggresive stance of the car extra bite, as befits its name! Due to have been formally announced in February, it is retailing at £29,500. These photos show a pre-production car.

Turbo Technics
This company did a lot to pioneer the turbo conversion business in the UK. More recently they have come up with a turbo compressor wheel driven by belt via a special gearbox. Basically the TT supercharger is a turbo driven at 120,000rpm by a belt off the crankshaft. There are some disadvantages to this system over a turbo but there are also two major plus points. First there is no exhaust heat to cope with. I for one am not too happy with the idea of a cherry-red lump of cast iron glowing away under the bonnet. Better still the drive to the compressor wheel is direct. You get the same boost, at the same rpm, every time you open the throttle.
 

Above: the SP MGF Hardtop, more recently described as the “Heritage Hardtop” – they’re one and the same.Bron: Ultimate MG.com

Laat een reactie achter